Tävlingshästar och deras skötsel

Att rida med tävlingshästar är en otrolig upplevelse i sig. Det är inte alla som får möjlighet att göra detta, då de oftast krävs att bandet mellan ryttare och häst är extra starkt. Rent tekniskt så blir alla hästar som är med i en tävling automatiskt tävlingshästar, oftast så talar man om tävlingshästar när de kommer till hästar som når nationell eller internationell nivå.

Tävlingshästar och skötselaktiviteter

Att sköta en häst är på många sätt ett jobb som aldrig riktigt tar slut. Hästen är trots allt ett djur som, precis som oss, behöver få både kärlek och närhet. Dessutom så finns det ett antal praktiska skötselaktiviteter du måste genomföra för att hästens kropp och hälsa ska vara så bra som möjligt. På många sätt så är det just detta som gör att hästsporten är unik jämfört med andra sporter. All den tid som spenderas med hästen gör att du först och främst förstår dig på den bättre men även att den lär känna och börjar förstå dig som ryttare. Det gör att ni sedan kan bli mycket mer samspelta under tävlingar, något som verkligen behövs om du ska möta andra tävlingshästar.

Många tävlingshästar får även växa upp med sin ryttare. Om skötarna har lite erfarenhet och kunskap om hästskötsel och uppfostran så lär man dessa tävlingshästar hur man beter sig och vad den ska göra vid olika kommandon. På många sätt så är det likt hundskötsel just i den här aspekten. Skillnaderna mellan hundskötsel och hästskötsel är dock ändå ganska stora, precis som att hästen är betydligt mycket kraftfullare och större också. Om du vill lära dig mer om att ta hand om din häst så finns det alltid möjlighet att kontakta en ridklubb i närheten. De erbjuder oftast både praktiska och teoretiska möjligheter att lära sig mer om skötsel kring tävlingshästar.

Tävlingshästar mår bättre om de sköts rätt