Fotografera hästar som ett proffs

Det är något speciellt med att fotografera hästar, speciellt om man bara är där som fotograf. På många sätt så är det inte direkt själva hästen som ska fotograferas utan snarare relationen mellan hästen och ryttaren. För visst finns det ett speciellt band där, ett som skapas av de åtskilliga timmarna som spenderas i stallet. Det är i småtimmarna, när hästen ska ryktas och vårdas eller bara släppas ut i hagen som de små magiska ögonblicken formas.

Tips för att fotografera hästar

Precis som i många andra fotograferingssammanhang så gäller det att ha koll på ljuset och omgivningen. Många gånger så fotar man i stallet, då gäller det att utnyttja alla fönster och öppningar när du ska fotografera dina hästar. Ett bra tips är att låtsas att alla fönster och vita ytor är lampor. Detta gäller även utomhus, fast då är naturligtvis solen den stora lampan. Att fotografera hästar kan vara otroligt givande men det kräver tålamod och lite fantasi. Försök att använda dig av vädret så mycket som möjligt. En regnig och mulen eftermiddag kan exempelvis ge ett porträtt där ryttaren och hästen myser tillsammans i värmen.

Kom ihåg att hästar är stora djur och de ser oftast bäst ut när de får röra på sig fritt. Om det är möjligt att vara utomhus så ska du gärna vara det också. Det beror inte bara på att du får ett bättre ljus, du får även möjlighet att komma upp i snabbare slutartider. Tänk även på att undvika att beskära hästar på konstiga sätt, som exempelvis hästens hovar eller ben. Ett annat litet tips är att även du som fotograf ska kommunicera med dina hästar som du fotar. På så sätt kan de titta in i kameran och även vända sina öron mot dig, något som ger snyggare porträtt. Naturligtvis ska du även kommunicera med ryttaren. De känner oftast till området lite bättre och kan komma med bra tips på snygga ställen i närheten.

Hästar på bild är tacksamma motiv